woensdag 19 september 2012

Zweedse Nieuwsbrief #7



Zaterdag was het tijd voor een boottochtje. Er was om 12:00 afgesproken op het centraal station en toen wij na enige Nederlandse taferelen op de spoorlijnen hier te laat aankwamen, bleken we toch nog op tijd.  Blijkbaar waren wij niet de enige die niet op de NS hadden gerekend. Toen ik echter even wat eten ging kopen waren we alsnog te laat, maar we konden de groep nog inhalen. Er was hier een halve marathon aan de gang die in volle voorbereiding was. Daardoor moesten we een beetje omlopen maar dat was beter dan meedoen. Bij het haventje aangekomen, wat aan de oostkant van Gamla Stan ligt, kwamen we erachter dat eigenlijk niemand echt een idee had welk eiland we wilden bezoeken. Na een verhitte discussie in het Duits werd Vaxholm de bestemming, wat me alsnog niets zei maar ik had het sowieso nog niet gezien. De bootreis duurde een krappe tachtig minuten en was buiten behoorlijk koud ook erg mooi. Aan foto’s maken kan je beter niet beginnen want je blijft aan de gang door al de kodakmomenten met traditionele huizen die op een klif staan te balanceren.

Op het eiland kwamen we er achter dat er ook gewoon een bus gaat die er veertig minuten over doet. Die hebben we op de terugweg toch maar even genomen, maar met de boot moet je ook echt een keer geweest zijn. Op het eiland hebben we vooral rondgelopen en dat was ook wel een beetje het enige wat je er kon doen. Op sommige delen van het eilandje lijkt de tijd te hebben stilgestaan en als je honger hebt kan je hier en daar nog wel even een appeltje voor de dorst plukken. Of een aantal rondjes op het marktje lopen zodat je steeds kaas en worst mag proeven. Uiteindelijk hebben we wat te eten gekocht in een tentje wat aan de haven zit waar je aankomt. Dit ouderwetse cafeetje doet je denken dat je de set van “Allo Allo” binnen bent gelopen. Na nog een Zweedse en later ook een enigszins verdwaalde Thaise bruiloft te hebben gezien hebben we de bus naar Stockholm genomen.

Inmiddels is hier trouwens het liedje “I just can’t get enough” van Depeche Mode uitgegroeid tot een heus begrip. Als je namelijk iemand belt met de provider Comviq is in plaats van een beltoon dit redelijk aanstekelijke liedje wat je hoort. Met als gevolg dat je liever niet hebt dat iemand opneemt als je weer aan het meezingen bent. Als je dus als artiest wilt doorbreken in Zweden bel even met Comviq, want ze schijnen dit lied al meer dan een jaar te hebben.
Om op het onderwerp van muziek te blijven zijn we zaterdagavond nog even naar Marie Laveau geweest. Dat bleek een erg leuk tentje met twee werelden. Waar boven vooral een redelijk classy sfeertje hing was er geen stukje muur zonder graffiti te vinden zodra je een trappetje af was gegaan. Na dit avontuur werd het een zondagje schoonmaken, gevolgd door een voetbalwedstrijd kijken met onze Duitse vrienden. Toen onze Duitse vrienden jammerlijk achterstonden werd er besloten maar een gratis tour te volgen door Gamla Stan. Deze tour begint ’s zondags om 19:00 voor Kulturhuset en is best interessant. Wij moesten de groep wel even achterna rennen, want we waren natuurlijk iets te laat.


Maandag was het tijd om maar eens te kijken of we een betere accommodatie konden vinden. Waar vorige week dinsdag dit plan gecancelled was door een redelijk domme planning, gingen we dit keer wat vroeger richting Drottningholm Palace. Na een dik uur met het ov gereisd te hebben kwamen we aan bij het paleis waar de koninklijke familie woont. Op het eerste gezicht leek dit paleis wel enigszins tegen te vallen. Toen we nog eens keken bleek dat alleen het theater te zijn en kwam twintig meter verderop toch een redelijk indrukwekkend gebouw tevoorschijn. Het was verboden binnen foto’s te maken, maar het gebouw en de tuinen waren heel indrukwekkend. Het is een beetje een bescheiden versie van Versailles. Elke dag is er om 12:00 en 14:00 een rondleiding die is inbegrepen in de prijs. Dat is wel aan te raden want anders ben je binnen een kwartier door dat gebouw heen gewandeld en weet je nog niks.

Een andere goede tip is om éérst naar het Chinese paviljoen te gaan en dan naar het paleis. Dit is op hetzelfde terrein, maar na het paleis is dat paviljoen niet bepaald indrukwekkend meer te noemen. Behalve de toilet met bril van bont. Dat is een must-see. Na heel wat angsten te hebben uitgestaan om geen porselein om te gooien gingen we huiswaarts. Er werd nog even een tussenstop/omweg gemaakt voor een beruchte kebabzaak. Als je een week niet gegeten hebt is dat een goed adresje voor 112 kronen heb je een gigantische berg vlees, patat en salade op een bord zo groot als een bijzettafeltje. Toen we twee uur later weer moesten eten ging dat dan ook niet zonder enige tegenzin.

Er moet natuurlijk ook nog wat aan de studie gedaan worden dus dinsdagochtend werden de collegebanken weer netjes gevuld. Met laptops, mijnenveger, Mariokart enzovoorts. Na een half uur kregen we een kwartiertje pauze, maar toen de leraar na veertig minuten nog niet terug was, was het college uitgegroeid tot een digitale spelletjesruimte. Merkwaardig was wel dat we hierdoor een uiteindelijk een half uur verloren voordat de leraar terug was en we alsnog een kwartier te vroeg klaar waren. ’s Avonds was het Champions League avond. Met een groep exchange studenten gingen we traditioneel te laat richting Gamla Stan om in O’Learys Real Madrid-Man. City te kijken.

Op de weg zie ik steeds weer iets waar ik nog geen uitleg over gehoord heb van iemand. Sommige mensen hebben namelijk een redelijk groot geel bord op of aan hun auto hangen. Daarop staat dan een volwassene met een kind. Ik vermoed dat dit de Zweedse variant op de sticker “Baby on board” is maar echt logisch lijkt het niet. Als iemand hier het antwoord op weet hoor ik het graag.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten