dinsdag 4 september 2012

Zweedse Nieuwsbrief #1

Daar gaan we dan. Ik heb op mijn kamer nog geen internet, dus zit even in de bieb, heb niet zo heel lang de tijd dus vertel maar even het verhaal tot nu toe.
Op woensdag 22 augustus ben ik met mijn studiegenoot om 22:00 vertrokken richting Zweden met de auto.
Nederland waren we zo uit natuurlijk, maar in duitsland hebben we ongelooflijk veel 80 km/u zones gehad door wegwerkzaamheden. Dat heeft ons echt een uur vertraging opgeleverd en ook wat benarde momenten met onoplettende vrachtwagenchauffeurs. Het motto "Immer gerade aus en binnen anderhalf uur Deutschland door!" kon het raam uit toen we het bord "Welkom in Nederland" nog in onze spiegel zagen verdwijnen.

Maar in ieder geval via Duitsland richting Denemarken waar we sneller waren dan we eigenlijk dachten uiteindelijk dat was rond 5:00. Daar hebben we de boot genomen voor een kort stuk wat redelijk wat afsnijdt. Op deze boot zat je dan 3 kwartier en dat hadden we precies getimed dat we de zonsopgang konden zien.
Ik wilde wel fotos maken maargoed zoals het een echte voorbereide student betaamt, was me batterij leeg. Foto's worden natuurlijk nog wel gemaakt want de natuur is hier echt heel mooi.

Nou toen dus in Denemarken, waar we eigenlijk behoorlijk door hebben kunnen rijden, wilden we naar Kopenhagen om de brug naar Malmo te nemen. Waar het niet dat volgens ons Kopenhagen een fabeltje is, want voor we het wisten zaten we zo een beetje in het uiterste puntje van Denemarken en zagen we ineens zweden liggen. Geluk bij een ongeluk konden we daar de oversteek met de boot maken naar het volgende en laatste land. Nooit een stad in Denemarken gezien behalve dat vissersdorpje, best bijzonder.

In Zweden, rond 8:00 was het in het begin even zoeken naar de juiste snelweg maar toen we die eenmaal hadden reed het prima door. Zweden bleek wel iets groter dan verwacht, dus ons "we-zijn-er-bijna-gevoel" heeft een uur of 6 geduurd. Zweden was wel heel erg mooi om doorheen te rijden ook al had je soms de bomen wel gezien en zat je te wachten tot er een eland voor je auto sprong. Toen we ongeveer halverwege waren zijn we een paar keer in hele heftige buien beland met pittige windstoten en plassen op de weg waardoor de auto niet geweldig te controleren was, dus dat was behoorlijk vermoeiend. Op het laatste stuk zijn we dan ook wat vaker gestopt.
Maargoed, we kwamen om 14:45 hier aan in Flemingsberg en een kwartier laten hadden we eindelijk een parkeerkaartje te pakken en bijna een betaalpaal gesloopt. Het is toch nog een redelijk onbegrijpelijke taal op zo een automaat. Zeker als je weinig geslapen hebt.

Toen we eenmaal klaar waren met die avonturen hebben we onze sleutel opgehaald in de universiteit. Wat ook nog niet zo makkelijk was aangezien wij geen deur vonden die open kon. Toen de Zweedse dame eindelijk was uitgelachen na mijn vraag hoe ik in dat gebouw kwam, waren we dus binnen en kregen we na wat papierwerk de sleutel. Het gebouwtje waar we in zitten was vrij makkelijk te vinden hoewel we eerste bij een bejaardentehuis aankwamen. Het complex, Björnkulla, doet een beetje aan een Centerparks denken. Er ligt een voetbalveldje voor de deur en ongeveer de halve provincie wordt overkeken door een gigantische betonnen toren. Wat dat ding is, geen idee, maar groot en van beton moest het worden en groot en van beton ìs het geworden.



Na een avontuur met een deur waarop een slot zat waar onze sleutel niet in paste die uiteindelijk helemaal niet op slot bleek te zitten waren we op onze kamer aangekomen. De kamer is best ruim, er zit een goeie badkamer in en het was eigenlijk best goed schoon wat best meeviel. We moeten even onze koelkast en raam laten maken . Na deze inventarisatie hebben we onze spullen uitgepakt en nog even wat dingen moeten regelen. Daarna zijn we naar de IKEA gegaan om nog wat dingen te kopen. Uiteraard hadden wij geen idee waar de IKEA hier was. Dit vroegen wij dus even in de universiteitsbibliotheek waar wij wederom uitgelachen werden. Nadat ook deze Zweedse dame was bijgekomen heeft ze toch nog even het adres opgezocht en konden we richting Kungens Kurwa rijden. Echter, dit bleek de grootste IKEA van de wereld te zijn. Daar waren we dus niet op voorbereid en dan is het vrij lastig de uitgang te vinden als je verdwaald bent en de winkel sluit. Maargoed het was inmiddels rond 20:00 en er zit tegenover een gigantische mall tegenover waar we even bij de mac hebben gegeten. Dit deel is erg indrukwekkend je hebt er gigantische (voor Nederlandse begrippen), parkeerplaatsen en zo een beetje alles wat je nodig hebt qua wonen en leven. 

Daarna zijn we teruggegaan naar onze kamer en de koffers uitgepakt en zijn we gaan slapen. We gaan vandaag, 25 augustus, even terug naar IKEA voor wat laatste dingen en boodschappen doen. Verder gaan we kijken naar internet en moeten we dus even die koelkast laten maken en iets vinden om op te koken.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten