vrijdag 4 januari 2013

Zweedse Nieuwsbrief #21

Gelukkig Nieuwjaar! Happy New Year! Feliz Año Nuevo! Bon Année! Got Nytt år! En natuurlijk, Frohes Neues! Als dit geen goed jaar wordt weet ik het ook niet meer, want ongeveer de hele EU heeft het me toegewenst. En de eerste tekenen zijn goed gezien het feit dat we sinds weken weer hier en daar gras kunnen bewonderen. Minder goed nieuws is dat onze iglo het zwaar heeft. Gelukkig hebben we de foto's nog.
Er waren inmiddels wat meer mensen teruggekomen en in de voorbereidingen op onze viering hadden we daar even geen rekening mee gehouden. Het idee van een Nieuwjaarsdiner omvatte ineens veertig man wat toch wel veel was. En dus werd het maar opgesplitst en werd er een inleidend feestje inclusief enigszins vervroegde Nieuwjaarsborrel georganiseerd.

Zoals al eerder verteld ben ik al een keer naar Parijs gereden voor een vuurwerkshow. Eenmaal aangekomen bleek er vanaf dat jaar geen vuurwerkshow meer te zijn. Wel 500 politieagenten gekleed of ze net de stad bezet hadden. Dat wel. En dus helemaal in traditie ging ik deze jaarwisseling naar een vuurwerkshow in een andere Europese stad. Dat was dus Stockholm. En, helemaal in traditie, heb ik eerlijk gezegd geen vuurwerkshow kunnen ontdekken. We hadden ons opgesteld op een heuvel van waar je Gamla
Stan en het aangrenzende water kon zien waar de vuurwerkshow zou zijn en een Nieuwjaarsduik niet had misstaan. Een verschil met de viering in Amsterdam viel al snel op. We hadden namelijk na een uur in de binnenstad te zijn nog steeds niet voor een vuurpijl hoeven duiken of zelfs maar iemand opgepakt zien worden.

Ook de koppigheid van de Zweden als het gaat om vuurwerk viel al snel op. De vliegende lampionnetjes waren flink vertegenwoordigd. Op zich een leuk idee, maar in een stad waar je zelden veilig bent voor wind en je nota bene bovenop een heuvel aan het water staat belandden die dingen dus continu in je gezicht of in de boom. Maar goed net zoals in Nederland is er hier openbare verkoop van vuurwerk. Alhoewel de vuurwerkshow dus niet ontdekt is, echt nodig was ie ook niet. Het is duidelijk niet zo intens als in Amsterdam maar dat maakt het misschien wel mooier. Je had tenminste een keer niet ogen te kort. Sowieso was in de hele stad de viering wat minder intens dan wij gewend zijn. De straten waren goed bezet maar nou niet gigantisch druk. Het was dan ook maar een gokje wanneer het nou ècht het nieuwe jaar al was. Desalniettemin ging na een uurtje toch de reis maar naar een nachtclub om het echt te vieren. Onderweg kwamen we nog wat arrestaties tegen die ik graag had vastgelegd maar de blondine van het politiekorps wilde niet op de foto. "Not today.". Wat na de afwezigheid van oliebollen met poedersuiker toch wel een teleurstelling was. Overigens heb ik niet echt tradities kunnen ontdekken als het gaat om de Nieuwjaarsviering.

Met de '13 in de datum en de laatste kans om in te schrijven voor vakken in Nederland, drong het ineens door dat het niet lang meer duurt voor we op het vliegtuig naar huis stappen. Op de 18e staat ons vliegtuig klaar om ons in onze afritsbroek uit de sneeuw te halen en met nog een paar papers en een presentatie te gaan kunnen dit nog wel eens een drukke twee weken worden. Met de tijd die snel opraakt, raakt ook de energie vrij snel op. Het slaapritme van de gemiddelde bewoner hier is niet meer te redden. Ook al worden de dagen heel langzaam weer wat langer, we zien het licht vaker voor het slapen dan erna. Toch is het een raar gevoel dat over twee weken er een eind aan gebreid kan worden. Hoewel een normale boterham er inmiddels toch wel ingaat. Maar niet gevreesd, wellicht is dit niet de laatste versie van een reisblog. Paella met Hollandse garnalen kan wel eens de opvolger worden aangezien een paar Spanjaarden een redelijk goeie argumentatie hebben gemaakt om een tijdje in Spanje de taal te leren. Gezien ik hier twee keer zoveel Spaans op heb gedaan dan Zweeds lijkt dat niet eens onhaalbaar.





Geen opmerkingen:

Een reactie posten