vrijdag 28 december 2012

Zweedse Nieuwsbrief #20


Ho Ho Hoooo. De zin is ineens zoveel logischer als je bedenkt dat de Kerstman uit Lapland komt. Ik slaak ongeveer dezelfde zin wel is uit als ik mezelf al glibberend naar de bushalte vloek. Maar de vliegende rendieren zijn al weer op hun weg terug langsgekomen en de wereld bestaat nog steeds. Hoewel op vorige vrijdag het toch even leek of de hemel naar beneden kwam toen hier ineens het sneeuw van de daken werd geruimd. Want dat schijnt gevaarlijk te zijn als het valt. Ze hebben wel vijf mensen geraakt maar goed. Wie denkt dat kerst twee dagen duurt heeft het mis in Zweden. Zo een beetje de hele week staat hier in het teken van kerst. Nou kan ik geen Zweedse tv zien, maar ik heb zo een gevoel dat je daar wordt doodgegooid met kerstreclames en films. Niet dat dat heel anders is dan bij ons maar toch net iets intenser. Gelukkig heb ik toch even alle kerstliedjes misgelopen. Alhoewel “Driving home for christmas” toch wel een gemiste kans is dit jaar en Flappie er eigenlijk wel bij hoort.

Maar goed, kerst vier je met familie en dus ben ik vorige week donderdag maar even lid geworden van de IKEA Family. Om op dezelfde dag naar de IKEA te gaan, waar ik maanden geleden tijdens sluitingstijd wist te verdwalen, om een heus Julbord bij te wonen. Iets wat we een tijdje geleden al op de universiteit hadden gedaan maar het is goedkoop en voor kerst dus je moet wat. Gezien de lage prijs verwachtten wij nogal een oploop en waren we om een uurtje of vier present. Daar bleek de opkomst wel mee te vallen en werd het kerstdiner een kerstonbijt. Om vier uur? Ja, om vier uur. Of het door de donkerte of door de avondlijke bezigheden komt weet ik niet, maar inmiddels heeft een aardig aantal mensen hier een bioritme wat gelijk loopt met mensen op een continent verder. Al die “All you can eat” dingen helpen daar niet echt bij aangezien je er meestal aardig moe van wordt.

Maar zoals eerder vermeld is het traditionele kerstdiner erg anders dan het onze maar wel lekker. De belangrijkste dingen lijken haring, zalm, gehaktballetjes, worstjes, rode bieten, allerlei dingen met aardappelen en een bepaalde taart die ik nog steeds niet thuis kan brengen. Iets wat wij ook wel zelf konden. En dus was het maandag tijd om samen te komen met de overgebleven studenten om een eigen Julbord te organiseren. Dit gebeurt op de 24ste, want dat is de dag waarop kerst hier gevierd wordt. Net als in Duitsland en gezien het hoge aantal Duitsers hier was er geen ontkomen aan. Al met al was het enigszins onverwacht erg goed gelukt. En dus was het ver van huis toch een gezellige kerst met een keuken voorzien van kerstboom die we een paar dagen eerder eigenhandig tien meter van de deur uit de bevroren grond hadden getrokken. Het is hier overigens traditie om op de 24ste met het gezin naar Donald Duck te kijken. Een traditie die stamt uit de tijd dat de tv kwam en dat schijnbaar een beetje het enige moment was waarop er een tekenfilm te zien was. 

Dezelfde avond werd iets gestart waar van te voren vele grappen over zijn gemaakt. Voordat ik weg ging heb ik al een paar keer geroepen dat ik een iglo zou gaan bouwen en daar werd hartelijk om gelachen. Eerlijk gezegd was ik ook nooit serieus. Maar Operatie Eskimo werd gestart op een feestdag met redelijk wat drankjes achter de kiezen. Wat misschien verklaart dat we er überhaupt aan begonnen zijn in -5. Overigens is dè drank met kerst “Glügg”. Wat een soort kruidige Glühwein is. Erg lekker als het heet is maar werkelijk niet binnen te houden zodra het afkoelt. Snel drinken dus. In ieder geval werd de poging tot een iglo bouwen na een uurtje of vier, midden in de nacht, met bevroren handschoenen en voeten gestaakt.

Op Eerste Kerstdag werd het een eigengemaakt kerstmaaltje, maar op de Nederlandse Tweede Kerstdag werd hier Nederlandse kerst gevierd. Wat behalve Skyradio kerst via internet, eigenlijk niet echt Nederlands was met chilli en Duitse curryworst, maar oké. Lekker was het wel. En na wat meer kerstachtige vloeibaarheden werd het enthousiasme om ons project af te maken toch wat hoger. Niet veel later werden de bakken om de blokken sneeuw in samen te persen weer uit de kast gehaald en stonden we weer in de sneeuw. Sneeuw die nu nattig en ijzig was aangezien het op de dag gedooid had. Wat nu overigens straten in ijsbanen heeft veranderd. Erg fijn. Drie uur en wat sneeuwballen gevechten tussendoor later stond ie. Onze eigen Björnkulla iglo. We konden het zelf niet geloven. Er passen tien mensen in en het is geen fabeltje dat het binnen aangenamer is dan buiten. Hoe eskimo’s het ding in twintig minuten maken is ons wel een raadsel.

Gister zijn we maar eens naar de bioscoop gegaan. Nou is dat meestal niet een al te culturele aangelegenheid, alhoewel menig filmfanaat me voor die uitspraak zal haten. Toch bleek dat nu wel iets anders te liggen. Ik weet niet zeker of alle bioscopen zijn zoals deze, maar het had er veel van weg dat ik in het Tuschinski van Stockholm was beland. Het bleek een ouderwetse bioscoop wat meer weg had van een theater inclusief rood doek balkons en een babbeltje vooraf. Waar wij natuurlijk niets van begrepen maar het meisje kreeg applaus dus het zal wel positief geweest zijn.

Het nieuwe jaar staat voor de deur. En daarmee is vandaag, net zoals in Nederland, hier de verkoop van vuurwerk gestart. Wat, net zoals in Nederland, betekent dat mensen het beginnen af te steken zodra het donker is. Wat, niet zoals in Nederland, zo een beetje de hele dag is. Nou ben ik niet al te lang geleden wel eens naar Parijs gereden om het vuurwerk te bekijken met Nieuwjaar toen bleek dat dat sinds dit jaar was afgeschaft, maar dit jaar gaan we het gewoon weer proberen in Stockholm. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten